Kenkien ostaminen netistä
Kerro omat vinkkisi
Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.
Kenkien ostaminen netistä
Nettikenkäkauppojen suurin etu tavallisiin kenkäkauppoihin verrattuna on niiden laaja valikoima. Nettikenkäkaupassa kenkien valikoima voi olla jopa kymmenien tuhansien parien luokkaa, kun tavallisessa kenkäkaupassa myytäviä pareja on harvemmin paria kolmea sataa enempää. Netistä voi löytää myös kenkiä, joita ostajan paikkakunnalla tai jopa koko Suomessa ei myydä lainkaan.
Kenkiä voi ostaa nettikenkäkauppojen lisäksi esimerkiksi huutokauppasivustoilta tai postimyynnistä. Kenkien laatu, koko ja saatavuus voi vaihdella suuresti, joten kengästä kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selville ennen tilaamista. Netistä voi esimerkiksi yrittää etsiä muiden tilaajien kokemuksia kyseisistä kengistä.
Myös nettikauppojen palautusoikeudet ovat erilaisia; kengät olisi aina hyvä pystyä palauttamaan veloituksetta, sillä kotona sovitettaessa kenkä voi osoittautua täysin väärän kokoiseksi tai malliseksi.
Myös kenkien lopulliseen hintaan tulee kiinnittää huomiota. Hintaa nostavat paitsi postikulut, myös mahdolliset arvonlisäverot ja tullimaksut, joita saattaa joutua maksamaan varsinkin EU:n ulkopuolelta tilatuista kengistä. Myös mahdolliset luottokortti- tai tilisiirtomaksut kasvattavat kenkien lopullista hintaa.
Yleinen suositus on, että kaikilla olisi vähintään kaksi paria käyttökenkiä. Laadukkaat kengät kestävät pidempään ja pitävät jalat terveempinä, joten laatuun kannattaa aina panostaa. Myös kenkien säännöllinen huoltaminen auttaa pitämään kengät käyttökelpoisina pidempään.
Koko
Kengän sopivuuden arvioiminen pelkän koon perusteella on hyvin vaikeaa. Esimerkiksi eri valmistajien kenkien koissa voi olla suuriakin eroja ja koot voivat vaihdella jo eri mallistojenkin välillä. Pelkkä koko ei myöskään kerro kengän leveyttä; leveäjalkaiset eivät välttämättä voi ostaa kenkiä samasta mallistosta kuin kapeajalkaiset. Paitsi leveys, myös kengän muoto ja malli vaikuttavat kengän sopivuuteen.
Jos kengästä on mahdollista saada mittoja, ne kannattaa ehdottomasti pyytää. Myyjältä voi kysyä esimerkiksi kengän sisäpohjan pituutta ja lestin leveyttä. Mittoja voi verrata omiin, hyvin istuviin kenkiin.
Vanhat kengät sopivat jalkaan yleensä aina paremmin kuin uudet kengät, sillä ne ovat muovautuneet käyttäjän jalkojen muotoisiksi. Ostettavien kenkien mittoja voikin verrata omiin vanhoihin kenkiin, mutta kannattaa pitää mielessä, että uudetkin kengät muovautuvat jalkaan ainakin jonkin verran ajan saatossa. Jalan koon voi mitata esimerkiksi seisomalla paperin päällä, kantapää seinää vasten ja piirtämällä jalan pisimmän ja leveimmän kohdan paperiin. Paperista mitat on helpompi saada oikein, kuin suoraan jalkapohjasta mittaamalla. Lisää kokoon aina 1/2-1 cm käyntivara.
Ulkomaisissa nettikenkäkaupoissa koot voivat olla erilaiset kuin suomalaisissa kaupoissa. Convert World -sivustolta löytyy näppärä kengän koon muunnin, jonka avulla voit helposti muuntaa oman kokosi niin englantilaiseen, yhdysvaltalaiseen kuin japanilaiseenkin kokoon.
Kulut
Netistä ostettaessa voi aina ilmetä ylimääräisiä, yllättäviä kuluja. Yleisimmät ovat postikulut. Postikulut määräytyvät lähetystavan, kohdemaan ja paikkakunnan, kenkien määrän ja koon sekä nettikaupan omien periaatteiden mukaan. Jos nettikaupan varasto sattuu olemaan lähellä omaa asuinpaikkaa, voi kengät myös noutaa varastosta, jolloin postikuluja ei tarvitse maksaa.
Joissakin nettikaupoissa kenkien toimitushinta on aina sama kenkien koosta riippumatta, mutta toisista kaupoista pienikokoisiin kenkiin, kuten sandaaleihin, voi saada toimituksen edullisemmin. Suomalaisissa nettikaupoissa toimituskulut löytyvät usein kaupan verkkosivuston kohdasta toimitusehdot, mutta ulkomaisista nettikaupoista tilatessa postikulujen lopullista määrää saattaa joutua odottamaan ostosten käsittelyvaiheeseen saakka, jolloin sivusto laskee Suomen toimituksen kulut. Tilausta ei kuitenkaan koskaan kannata tehdä, jollei toimituskulujen lopullinen määrä ole selvä.
Postikulujen lisäksi lisähintaa voi tulla eri maksutapojen kustannuksista. Euroopan Unionin sisäiset tilisiirrot ovat useimmiten maksuttomia, mutta kauemmas siirrettäessä pankki voi periä siirrosta jopa kymmeniä euroja. Luottokortilla maksaminen on yleensä paitsi halvempaa, myös turvallisempaa, joten nettiostokset kannattaa mahdollisuuksien mukaan maksaa luotto- tai debitkortilla.
Varsinkin Euroopan Unionin ulkopuolelta kenkiä tilatessa saattaa joutua maksamaan myös arvonlisäveroa ja tullimaksuja. Maksut riippuvat kenkien tuontimaasta, hinnasta ja muista ominaisuuksista, kuten kenkien materiaalista. Tullinn sivuilta löytyy tietoa netistä ostamisen kuluista. Kaikki ulkomailta tilatut kengät eivät jää tulliin, mutta kenkien ostajan on hyvä varautua mahdollisuuteen, että kengät saa käyttöönsä vasta tullimaksut maksettuaan.
Sovittaminen ja palautus
Vaihto- ja palautusoikeus on erityisen tärkeä kenkiä ostettaessa, sillä kenkien koko menee vikaan helpommin kuin esimerkiksi vaatteiden, eikä liian suuria tai pieniä kenkiä voi juurikaan käyttää. Kengät kannattaa sovittaa kotona kunnolla ennen hintalappujen poistoa; kävelemässä niillä ei kuitenkaan voi käydä, jos ne mielii vielä palauttaa.
Joissakin tapauksissa kengät siis saattavat muovautua jalkaan sopiviksi ajan kuluessa, mutta selvästi väärän kokoiset kengät kannattaa palauttaa saman tien. Mikäli nettikenkäkaupalla on täysin kuluton palautusoikeus ja edulliset toimituskulut, kannattaa kenkiä tilata samalla vaikka kahdet, jolloin oikea koko varmasti löytyy ja toiset voi helposti lähettää takaisin.
Väärä koko ei välttämättä ole ainoa syy palauttaa nettikaupasta ostettuja kenkiä. Esimerkiksi kenkien väri voi olla luonnossa hyvinkin erilainen kuin kuvassa, ja kenkien materiaalin laatukin voi yllättää. Toisinaan voi käydä myös niin, että kengät eivät saavukaan ajoissa esimerkiksi hääjuhlia varten, eikä kengille enää juhlien jälkeen löydykään käyttöä.
Teksti: Nelli Kelonen